Jul, Klumme

Gavetraditioner

 

I Danmark giver man gaver

Har du nogen sinde overvejet hvorfor og hvordan vi giver hinanden gaver i Danmark? Når jeg f.eks. får en veninde på besøg, så har hun ofte en lille ting med til mig. Det kan være en blomst, et glas marmelade eller noget andet, der blot viser en taknemmelighed over at være inviteret.

Og når det kommer til større livsbegivenheder som fødselsdage, fødsel, dåb, bryllup, arbejdsjubilæum, konfirmation, dimission, jul o.lign. så er vi også ret gavmilde i Danmark. Alt efter hvor tæt vi er på den person der er midtpunkt for begivenheden, så er der mange prislejer for gaver samt  grader af personlighed. Det er oftest op til den enkelte at vurdere hvor personlig en gave skal være. Jo tættere man er på en person, desto mere personlig må gaven gerne være. Til de nybagte forældre vil mange give en gave til baby, men kender man forældreparret godt vil det også være acceptabelt at købe en gave til dem, f.eks. en lægger bodylotion til den nybagte mor, en halskæde eller lignenede.

Studenten kan meget vel ønske sig penge til at rejse for, men netop en studentergave må godt være noget klassisk der signalerer at man for alvor er trådt ind på de voksnes scene. Gaven kan være et design ikon som Kay Bojesens Abe, en vase, et ur eller hvis de er ved at flytte hjemmefra, så nogle gode kokkeknive.

Skal vi bytte gaver?

Men jeg kan godt fornemme at med alderen så er der en tendens til blandt voksne at stoppe med at give hinanden gaver til jul. Det synes jeg egentligt er ret ærgerligt! Ikke at jeg har behov for at kræve ind, men jeg synes det er vanvittig hyggeligt og åbne gaver fra mennesker jeg holder af på netop denne aften. Men det er næsten endnu mere hyggeligt at give gaver denne aften. Og de må gerne være hjemmelavede! Så er der jo bare lagt endnu mere kærlighed og tanke i gaven til modtager. Gaver skal gives af kærlighed og respekt. Til studenten og brudeparret er det et skulderklap for det hårde arbejde og den store beslutning, og når det er julegaver så skal det gives af lyst, uden en forventning om at få noget retur.

Der kunne sikkert skrives en universitetesopgave om netop gavegaverier i Danmark. Men den opgave vil jeg lade andre om at skrive. Min artikel her udspringer af en lang snak med nogle hollandske venner om de hollandske gavetraditioner. Og det fik mig til at tænke lidt over danskernes måde at give gaver på.

Jeg vil slå et slag for den hjemmelavede gave, der gives med kærlighed! Og ja, jeg har allerede lavet julegaver til flere mennesker. Hvem er med på at bytte gaver?

– Monica Weidemann

 

Forrige Indlæg Næste Indlæg

RELATEREDE INDLÆG

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar