Formland, Køkken, Opskrifter

Madmoden i 2019

 

Ligesom at både tøj- og interiørmoden skifter så opstår der også nye food trends. I bund og grund tror jeg at mennesker spiser det de har lyst til, men vi lader os alligevel influere af madprogrammer i TV, artikler i magasiner osv. Og så er der selvfølgelig tendenser i samfundet der gør at man/vi går i en fælles retning. Der kommer til at ske mange ting i mad trenden anno 2019. Men jeg synes ikke at se at det er et bestemt køkken der vil trende, f.eks. det italienske. Til gengæld er det holdninger til maden og hvordan vi bruger den der vil være meget fremtrædende.

Ingen madspild. Gem dine rester uanset hvor lille en portion det er og brug dem til madpakken eller til den ugentlige “tapas”. Min overbo kalder reste-aften for IKEA. Det betyder at man stiller alle tingene frem på køkkenbordet som om man var i cafeteriaet i IKEA, og så vælger man det ud man vil have. Jeg stemmer for flere IKEA-aftener og mindre mad i skraldespanden!

Ud med plastik – emballage og indkøbsposer. Den anden dag spurgte én af min datters lærere om hun ikke kunne tage en plastikpose med til noget de skulle lave i Håndværk og design. Jeg kunne ikke lade være med at grine. Vi har pt to plastikposer liggende. Jeg har gjort det til en vane at have et lille stofnet med når jeg shopper. Oftest beder jeg ekspedienten om at lade posen ligge og så finder jeg min egen pose. Og jeg kan se på butikekrnes ansatte at det bliver mere og mere normalt. Ligesom man begynder at have en lille bomuldpose med til bageren, hvor man får lagt sit indkøb af brød i den genanvendelige pose, for at minimere spild af emballage. Se f.eks. Butik Bernadette.

Online indkøb. Jeg elsker at stå og udvælge mine grøntsager. Sikre mig de har præcis den lugt eller hårdhed der kendetegner at de er modne. Men hold nu op hvor er det dejligt nemt at sidde derhjemme søndag aften og bestille ugens indkøb hos Bilka og køre forbi næste eftermiddag og få tingene sat i bilen. Og så er der selvfølgelig Nemlig, hvor du bestiller og får leveret. Nu er det supermarkederne der skal blive online, hvis de skal nå at følge med i de nye indkøbsvaner.

Farvel til sukker. Vi ved det jo godt, men fremtiden byder på at break up med sukker. Skal den bruges så er det i moderate mængder, og slet ikke som slik, i kaffe osv. Spørgsmålet er om du er til en kold tyrker eller bare skal nedjustere dit forbrug? Sig farvel til dine romkugler og vingummier og være smart…

Færdigbokse også kalder ready-to-eat-bokse. Vi vil gerne leve sundt, men det må også godt være nemt. Derfor er det smart at der er nogle der tænker de store tanker (som madplanen) for os, og i stedet bare leverer en kasse med råvarer og opskrifter, så det passer til husstandens antal. Der dukker flere og flere op rundt omkring, men foreløbigt ser jeg dem mest i København. Er der nogen i Århus?

Nostalgisk mad. Comfort food. Mad som vores bedstemor lavede det. God sund og solidt mad. Som hvis man kom fra landet og havde søndagsmiddag sammen. Glæden ved mad og samles om den. Ikke noget hurtigt eller raw-food.

Skål-mad. Små smukt anrettede skåle – ofte med grøntsager, men også kød. Vi kender det fra det asiatiske køkken, men du kan alle køkkener som udgangspunkt for din skål. Jeg tror at trenden lige så meget ligger i konceptet om at down size og så det hyggelige comfort food-agtige med en skål. Og så er en vigtig pointe at det ALTID er smukt anrettet.

Fermenteret mad. Vi har set de seneste sæsoner har budt på fermenteret mad og det er slet ikke slut endnu. Jeg har endnu ikke prøvet det, men skal da indrømme at jeg er ret nysgerrig på det. Læs mere om fermentering her.

Insekter. Nix, I kan godt glemme det – hellere undvære den type proteiner end at spise insekter. Men det er altså ret smart i forhold til hvor hurtigt man kan avle insekterne, de er proteinrige, de kræver ikke meget at spise og er gode for miljøet/klimaet.

Vegan. Nu er det ikke alle der er parate til at gå all in på at spise dyrefrit, men jeg møder flere og flere der prioriterer kød-fri-dage i husholdningen. Det giver dem lidt luft i økonomien, men dem jeg har snakket med siger at de oplever at de får nye smagsoplevelser, fordi de udforsker grøntsagerne og sammensætningerne mere end de har gjort tidligere.

– Monica

 

 

Photo credit: Pinterest

Forrige Indlæg Næste Indlæg

RELATEREDE INDLÆG

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar