Den smukke og super seje, top lækre Kasia Lilja!
Interview

Under ja-hatten sidder Kasia

Den smukke og super seje, top lækre Kasia Lilja!

Den smukke og super seje, top lækre Kasia Lilja!

Ind i mellem kan jeg høre en fortælling om et menneske, hvor jeg efterfølgende spørger mig selv: hvordan de gør det? Hvordan kan de rumme modgang og vende det til noget positivt? Jeg har haft æren af, at møde et af de mennesker.

Kender du Kasia Lilja? Det er hende som designede plakaten med ja-hatten som respons på en provokation. Kasia’s tidligere kæreste igennem 4 år gjorde hende en gang opmærksom på, at hun tit lød negativ. Det fik Kasia til at lave sin første Ja-hat; Mr. Yes, som et humoristisk modspil til den knap så rare iagttagelse omkring hendes humør. Siden har hun lavet mange hatte, og selv om hun siger hun ind i mellem tager sin egen ja-hat af, så virker hendes tilgang til livet og sit arbejde helt utroligt positivt. Især taget hendes historie i betragtning.

Mr. Yes - originalen. Den er kommet i mange varianter siden.

Mr. Yes – originalen. Den er kommet i mange varianter siden.

Og nu skal du bare høre…

Kasia Lilja er født i Polen. Polen er den dag i dag i rivende udvikling. Man finder nemt dyre restauranter og designerbutikker i storbyerne. Kasias mor og far kom fra landet, hvor hendes bedsteforældre stadig bor. Der tændes stadig op med brænde for at holde varmen, og hverdagen i den polske landsby minder mest af alt, om den vi i Danmark kender fra 1950‘erne.

Da Kasia var barn forelskede hendes mor sig i en dansk mand, flyttede til Danmark og så skulle det jo vist være fantastisk. Men sådan var det ikke helt. Kasias far døde i en ulykke i Polen kort efter Kasia og hendes mor rejste fra Polen. Og det var noget af en omvæltning at bo i Danmark. En lillesøster kom til, og moderens forhold til den nye mand holdt ikke. Da Kasia var teenager døde hendes mor. Pludselig skulle der tages stilling til, om Kasia skulle tilbage til Polen at bo hos sine bedsteforældre og livet på landet. Væk fra den hverdag hun kendte, samt sin søster. Heldigvis valgte lillesøsterens far – Kasia´s stedfar – at sige søstrene skulle blive sammen i Danmark.

Du bliver ikke til noget 

Èn kommentar som Kasias depressive mor ofte sagde til hende. Men hun fik ikke ret. Inde i Kasia bor der en fighter. Èn af den slags, som nok skal vise hun kan klare hele verden. Især når man får at vide at man ikke bliver til noget. Man kan ligefrem se, hvordan at Kasia stikker hagen frem og understreger sine pointer ved at prikke i bordet. Hvis bare hendes mor kunne se hende nu. Så skulle hun se at Kasia på bare et år havde banket sin egen virksomhed op. Det hjælper at være lidt trodsig og udfordre andres profetier.

Jeg, Monica, kan godt genkende trodsigheden i mig selv. Jeg havde ikke gået mange måneder på mit danskstudie på Aarhus Universitet, før der var én der sagde at vi alligevel aldrig ville blive andet end gymnasielærere eller informationsmedarbejdere. Det skulle de dæleme ikke have lov at bestemme, og så stoppede jeg. Trodsighed kan være en forbandelse, men også være en gave. Den kan give en energi og et drive, der bringer en væk fra det negative og frem mod større mål. Det er præcis sådan at Kasia har brugt den.

Cactus Family

Cactus Family

Kaktusfamilien

På overfladen er Kasia en smuk kvinde med de skønneste lange øjenvipper, lyst hår og en spinkel kropsbygning. Men under skjorten gemmer sig tatoveringer, der fortæller at hun er mere end bare et pretty face. Når hun har sat sig noget for, så gennemfører hun det. At det bliver en succes skyldes lige dele vilje, og ikke mindst hendes behov for, at sætte sig ind i det hun laver. Hun er meget videbegærlig og ikke mindst nysgerrig. Hendes kæreste finder det ganske underholdende at Kasia bruger internettet til at finde svar på sine mange spørgsmål. Som han siger: “Jamen det Googler du vel så?”.

Da hun og hendes nuværende kæreste Søren begyndte at snakke om at flytte sammen havde de behov for at gøre Sørens hus til deres hjem. Det føltes stadig som Søren og x-kærestens. Så de fandt på at investere i kaktusser som et fælles kæreste-projekt, hvor Kasia også kunne sætte sit eget præg på huset.

Se jeg kunne nemt komme i tanke om et projekt, der var nemmere/mere oplagt, men på en eller anden vis, så finder jeg det helt utroligt underholdende, at det netop var de små stikkende bæster de kastede sig over.

Kaktusserne trivedes ikke, da de ikke blev passet helt optimalt. Kasia gik grundigt til værks, (googlede sig naturligvis til sin nye viden…) og fik indsamlet sig tilstrækkelig information til at skabe et bedre vækstmiljø for planterne. De har siden fået lov til at vokse sig til et nyt fælles projekt; Cactus Family.

Søren og Kasia på arbejde sammen.

Søren og Kasia på arbejde sammen.

Søren Beyer – Kasias kæreste er indehaver af Inhouse Fotografi i Horsens. Her fik Kasia kontor allerede inden hun og Søren blev kærester. Her sidder hun med udsigt til et stort fotostudie, og kan på den måde mærke den kreative ånd i huset og lade sig smitte af den. At de to skulle lave noget sammen, er derfor meget oplagt, nu de begge er to kreative og nysgerrig anlagt. Processen omkring idéudvikling har de gjort i fællesskab. Kasia pointerer, hvor detaljeorienterede de begge er, så der er blev nørdet meget med lyssætning samt vaskning af planter, inden de blev fotomodeller. Intet er overladt til tilfældighederne.

Jeg sidder med en grundliggende følelse af at Kasia er ordentlig. Hun er grundig og lader ikke tingene stå til. Og det er uanset om det er fælleskøbet af kaktusser til privaten, eller det produkt hun laver til os kunder.

Den nye serie Cactus Family går super godt i spænd med Kasias grafiske arbejde – både ja-hatte og de skønne citater som Fy for satan, hvor vi hygger os. Jeg kunne ikke være mere enig!

Fy for satan hvor vi hygger os - fås i flere størrelser. Her vist i A5 hjemme hos mig.

Fy for satan hvor vi hygger os – fås i flere størrelser. Her vist i A5 hjemme hos mig.

Helt tæt på

Jeg hygger mig rigtig meget i Kasias selskab. Hun er spændende at lytte til, lader mig komme helt tæt på, og er ikke bange for at svare på de svære personlige spørgsmål. Undervejs får hun også fortalt om sengetøjet hun er i gang med at designe. Om det at få en ny kæreste og dine-mine-børn.

Hun er god til at inviterer sine følgere, på specielt instagram,  med indenfor i den mere private sfære når hun fortæller om, hvilken betydning de forskellige designs har for hende. Hun reflekterer over sin kvinde- og moderrolle og er generelt meget åben omkring sin person modsat mange andre designere. Kasia formår at få bygget en story telling op om sine designs. Hendes brand og navn bliver kun stærkere af den beviste brug af sin egen person i markedsføringen af produkterne. Kasia er med sine egne ord meget dedikeret til sit arbejde.

Som køber føler at man har en særlig relation til Kasia, og næsten har været med i tilblivelsen af de mange designs, hun efterhånden har lavet. Hendes designs bliver på den måde ærlige, og er noget man kan forholde sig til. Man får en historie med i købet og ikke bare en plakat.

Følg med i Kasias liv og designs på facebook, Instagram og Twitter.

– Monica Weidemann

Cactus1 /Cactus Family

Cactus 1 /Cactus Family

Cactus 3 /Cactus Family

Cactus 3 /Cactus Family

Kasia og hendes tegninger.

Kasia og hendes tegninger.

Unika art hos Szhirley Nova Beanca .

Unika art hos Szhirley Nova Beanca .

Samarbejde med Staun P.

Samarbejde med Staun P.

Birketræsophæng og kop med hatte.

Birketræsophæng og kop med hatte.

Forrige Indlæg Næste Indlæg

RELATEREDE INDLÆG

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar