Maja er hjernen der udtænker smukt design og hun bærer hjertet, der banker for Nur design.
Århus, Interview

Nur – fra den moderne kvinde til den moderne kvinde

Maja er hjernen der udtænker smukt design og hun bærer hjertet, der banker for Nur design.

Maja er hjernen der udtænker smukt design og hun bærer hjertet, der banker for Nur design.

Mutant-Maja

Hvis du har været på Finders Keepers i Århus i løbet af det sidste år, så har du helt sikkert mødt Maja Bøgh Vindbjerg og Nur design på én af standene. Hun startede for lidt over et år siden med at lave metalbakker, lysestager/vaser mm. Og hun har mange kunder på designmarkederne! Det er sjældent, der ikke står kunder ved hendes bod, når hun deltager. Udover Finders Keepers i Århus har hun deltaget i designmarkeder både i København, Designcellerne i Horsens m.fl.

“Det er faktisk kun et år siden…” Maja og jeg bliver begge lidt fjerne i blikket, da vi dvæler ved sætningen og samtidigt prøver at forstå, hvad, der er sket i løbet af det sidste år.

Første gang hun viste omverdenen sine designs var på Arkitektskolens (Århus) julemarked 2013. Og hun ramte plet med sin enkelthed, farver og gennemførte produkter.

Firmaet har kørt sideløbende med, at hun har arbejdet på at gøre sit studie færdigt på samme skole. Efterhånden som efterspørgslen er steget på produkterne, og butikker er begyndt at købe hendes ting hjem, deltager hun fortsat i markeder, færdiggør sine studier, har lavet flere designs, deltaget i awardshows med sine designs, ledt efter producenter til sine møbler… Jeg bliver helt svedt ved tanken om hendes mange gøremål!

At hun sidder over for mig denne formiddag og ser så rolig ud, har jeg lidt svært ved at forstå. Hyperaktiv? En hemmelig hær af folk, der arbejder for hende? Insomnia? Superwoman? Control freak? Mutant? I besiddelse af en maskine, der sætter tiden i stå, så hun har flere arbejdstimer i døgnet? Flere af tingene på samme tid? Hvordan pokker, gør hun det?

Nur Tray fås i flere størrelser og farver.

Nur Tray fås i flere størrelser og farver.

Fokus

Til tider har der ikke været meget fritid. Det indrømmer Maja blankt. Men hun er stålsat. Har let til smil, men hun er forretningskvinde med stort F. Hun ligner bare ikke stereotypen på en forretningskvinde med et business suit, praktisk hår og en taske med en bærbar computer osv. Hun ligner den søde veninde man har haft siden gymnasiet, spiser Ben&Jerrys med, skråler i hårbørster til firserklassikere med, deler kæreste-lykke og -sorger med… Og hende er hun også.

Hun påtager sig nemt karriererollen, hvor der udvikles og laves strategier og målsætninger for sig selv og hendes brand; Nur design. Hun er en moderne forretningskvinde. Og når jeg ser med på hendes profiler på de sociale medier, ser jeg en kvinde, der tager på en eventyrlig ferie med kæresten, har et godt forhold til sine forældre, og er en god kollega til andre designere. Det kunne nemt være hende man hadede en lille smule, fordi hun til syneladende får os andre almindeligt dødelig til at se så uperfekte ud. Men det er svært at hade hende ret længe af gangen. Hendes væsen er så positivt og vindende, at man altid befinder sig godt i hende selskab.

Hun glider ved første øjekast nemt ud og ind af rollen som den moderne kvinde hun er og funktionerne hun har. Hvordan gør man det? Har hun et udpræget behov for kontrol eller er hun super velforberedt? Når man spørger Maja direkte om hun var hende pigen i klassen, der altid havde lavet sine lektier, havde nyspidsede blyanter i penalhuset, så griner hun. Hun mener selv, at det nok skyldes at når hun er i noget, er hun nærværende i det nu, hvor hun er. Skaber hun designs, så er alt hendes fokus på det, og så er det mindre underordnet at få gjort f.eks. rent. Hun henviser til altanen, der pt lever sit eget, et liv langt fra hvad man må forvente af en designers hjem. I stedet har en flok BZ’ere i form af en duefamilie bygget rede derude, og det får de lov til.

Majas evne til at mestre de mange roller, den moderne kvinde indeholder må skyldes hendes evne til at holde fokus, men ikke mindst også at skifte fokus hurtigt, og dermed aflægge sig de roller der ikke passer ind i den givne situation. Jeg tror det er lige netop i denne evne at man finder den moderne kvinde, og ikke nødvendigvis i de mange roller hun påtager sig.

Det er jo egentligt noget mange af os kvinder kunne lære noget af at holde fokus. Ikke alle kvinder er lige gode til at give slip på tankerne om deres børns velbefindende, mens ungerne er i daginstitution, og kvinderne selv er på arbejde. Eller også tænkes der i indkøb og aftensmad samtidigt med, at man snakker med kunder/klienter o.lign. Jeg kender det fra mig selv…

BAENK.

BAENK.

Moderne enkelthed

I disse år snakkes der funktionalitet som det helt store buzz-ord inden for møbler og indretning. Tingene skal kunne bruges på flere måder, være nemme at bruge og kunne konverteres om til noget andet. Samtidigt så må det første indtryk, man får af tingene, give forbrugeren lyst til at røre ved tingene, og ikke mindst tage dem i brug. Præcis den følelse havde jeg da jeg første gang blev præsenteret for Nur designs nye bænk (Baenk). Hvad er det der gør den særlig? Og hvordan kan man gøre en bænk en lille smule magisk? Man starter med at kæle for detaljerne. Der må ikke gives køb på f.eks. hvordan produktet er samlet. Detaljerne skal være gennemtænkte. Træet skal være slebet, så det er silkeblødt at røre ved. Læderet omkring bænken skal sidde stramt, og når man kigger grundigt efter, er afslutningen her også nøje overvejet og udført. Ingen hovsa-løsninger. Og så må der godt laves en anderledes detalje. Noget, som får bænken til at skille sig ud fra mængden. I Majas bænk er der lavet et rundt hul i den ene ende, som enten kan bruges til paraplystativ, en kurv til handsker, en potteplante eller noget helt fjerde.

Bænken er et godt billede på, hvordan hun designer og skaber produkter. Hun er gerne med fra start til slut i udviklingen, uanset om det er bakker eller borde. Så ved hun, at hun kan stå inde for det endelige produkter. Intet er overladt til tilfældighederne.

BAENK i flere træsorter.

BAENK i flere træsorter.

Nur designs metalbakker er ligesom Baenk nemme at bruge i mange sammenhænge. Mange af hendes kunder er søde til at sende billeder bl.a. via Instagram, hvor de viser brugen af Nur design. Bakkerne bruges i køkkenet til olier, på spisebordet til salt og peber, til lysestager, pynt, på badeværelset, til smykker og meget meget mere. Bakkerne har en iboende tidløshed og så er de enkle i deres udtryk. Det gør dem nemme at sætte sine ting til, uanset om det er en krystalkaraffel med portvin, eller til aflægningssted for nogle funky øreringe.

Som noget nyere har hun designet møbler til WOUD, en ny dansk møbelproducent. De præsenterede deres designs og møbler på Northmodern, og har siden været på flere messer, senest i Stockholm. Milano er næste punkt på deres tur, og dermed når de ud til en bred gruppe af indkøbere fra hele verden. Samarbejdet mellem WOUD og Nur design er foreløbigt blevet til sofaborde, en hylde og en skænk. Men der er mere på vej.

Maja er i min optik indbegrebet af en moderne kvinde. Hun forstår at tilpasse sig de enkle situationer uden at give køb på sig selv og sin personlighed. Hun er visionær, målrettet, fokuseret og ikke bange for at tage chancer og ikke mindst skabe muligheder for sig selv. Hun er dermed den moderne kvinde, der skaber til andre moderne kvinder, eller i hvert fald os, som prøver at være det.

Og så er der alle hemmelighederne, der er på vej – både dem jeg kender, men ikke må røbe og dem hun endnu holder for sig selv. Men jeg kan løfte sløret så meget, at jeg kan love at det ikke er det sidste, vi har hørt fra Maja og Nur design i år.

Tak, for snakken, og held og lykke med de mange projekter!

Pipeline er både en lysestage og en vase.

Pipeline er både en lysestage og en vase.

NUR - Maja Bõgh Vindbjerg (11)

 

NUR - Maja Bõgh Vindbjerg (7)

NUR (65)

 

Forrige Indlæg Næste Indlæg

RELATEREDE INDLÆG

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar