Århus, Interview

Vejen til succes = sildemadder og roadtrip

kt1Hvem ka’, Spant Studio ka’! Super corny indledning til denne artikel, men det er den følelse jeg har efter en lang og spændende snak med Kasper Baarup Holmboe og Troels Thorbjørnson. Jeg fangede dem midt i deres afgangsprojekt fra Århus Arkitektskole, hvor deres hoveder er fyldt med møder og planlægning vedrørende projektet, men også med tanker omkring, hvordan visse detaljer på deres nye lampe Sissy, skal løses. Detaljerne skal være på plads, inden lampen kan ryge ind i en produktion.

Detaljerne er vigtige for Troels og Kasper. Ikke at der skal være mange – faktisk kun de nødvendige, men til gengæld skal de være gennemførte og funktionelle.

Synes det en smule nørdet? Måske. Men det er helt Ok, at der kæles for detaljerne. For det er en blanding af duoens grundlæggende interesse for formgivning, og ikke mindst stolthed over deres arbejde, der driver Spant Studio.

Spant Studio: Sissy lampe med justérbar højde.

Spant Studio: Sissy lampe med justérbar højde.

Det perfekte par

Der grines lidt tørt, da jeg spørger dem, hvordan de fandt ud af at de skulle lave noget sammen. Det var heller ikke “kærlighed” ved første blik. Nok snarere en irritation og lidt fejlkommunikation. Men det blev hurtigt udredt over et par sildemadder, og er siden blevet besejlet med en lang tur i bil gennem Norge, Finland og Sverige. De kunne have drukket øl, fisket i elve og fundet deres indre vildmænd frem, men i stedet blev der set på huse.

Det var nok her i samtalen at der gik noget op for mig; Troels og Kasper drives ikke af prestige og pengedrømme, men af en glæde ved former, materialer og de detaljer, der giver bygninger, rum og design en højere mening og betydning. Troels og Kasper drives af glæden ved formgivning uanset om det er huse til beboelse, bygninger til museum, byrummets udsmykning, et møbel mm.

Spant kan det hele

De ikke bare vil det hele, men de kan også det hele. Deres hjemmeside viser et lille udsnit af opgaver, de har lavet. Og det var langt fra det hele jeg kendte til. I sensommerens Aarhus Festuge (2014) havde jeg fornøjelsen af sammen med mine unger at hive i nogle gigantiske strenge bag Musikhuset i Århus. Det var først da jeg skulle lave en aftale med Kasper og Troels at det gik op for mig, at de havde været med til netop det projekt. Deres CV lister også briller op samt arbejde for nogle af de “tunge drenge” inden for dansk arkitektur. Men som den bolignørd jeg er, kendte jeg dem først og fremmest for deres bord; AA desk.

Når jeg spørger til Troels og Kaspers spidskompetencer, så er det deres forskelligheder og den energi, der opstår ved deres samarbejde, der fremhæves. Ikke konkrete ting. De vil gerne holde mulighederne åbne og gribe de chancer, der byder sig indenfor arkitektur og design.

Spant Studio: Lydinstallation Aarhus Festuge 2014.

Spant Studio: Lydinstallation Aarhus Festuge 2014.

AA Desk

Et skrivebord jeg første gang kiggede på ved messen Formland i Herning. Den gang forelskede jeg mig i bordets lette udtryk, muligheden for at arbejde fra begge sider af bordpladen, hylden under bordet og ikke mindst den indbyggede lampefunktion over bordet. Det gav indtryk af, at man kunne tage det i brug med det samme, uden at skulle finde på alle mulige løsninger til ledninger, finde en lampe osv. Det virkede gennemtænkt. Nu har en producent fået lov til at tage over. De første, der spurgte fik nej.  Designerne følte sig ikke helt klar til at give deres design videre til andre, og dermed skulle gå på kompromis med produktionsløsninger, materialer mm. Men de er glade for samarbejdet med Woud. Dem Spant skal samarbejde med, skal kunne gøre det godt. Ikke bare OK. En producent skal sætte pris på detaljen og kunne forstå, hvorfor Kasper og Troels har truffet de valg, de har undervejs i designets udvikling.

Spant Studio: AA Desk.

Spant Studio: AA Desk.

Jeg tror der er alt for få forbrugere, der kender til de mange detaljer og overvejelser en designer gør sig. Men det føles, for mig, meget nemmere at forelske mig i et produkt, hvis jeg ved lidt nørderi og baggrund om det produkt, jeg overvejer at købe. Hvorfor er der lavet en fordybning et bestemt sted på produktet, eller valget af farver ikke bare er gjort udfra et spørgsmål om mode og trends. Og enig, det er ikke alle produkter, der er lagt det samme detaljefokus i, men det er jo lige netop den gennemtænkte og gennemførte detalje, der højner designets status. Det er nørderi, der har skabt møbelklassikere og ikke mindst skabt successen omkring firmaer som f.eks. Bang & Olufsen. Måske der ligger et muligt fremtidigt samarbejde der og venter?

Mulighederne er meget åbne, men først skal det der afgangsprojekt afsluttes. Måske det ender ud med et spændende byggeri på Vestkysten? Så skal jeg i hvert fald se det færdige byggeri. Nyde detaljerne, for de er gennemtænkte.

Jeg har ladet mig rive med af deres entusiasme, deres perfekte måde at supplere hinandens sætninger på – ikke planlagt, men de gør det ubevidst, fordi de ved hvad de vil, og har en forståelse for at hinandens forskelligheder, er deres fælles styrke.

Forrige Indlæg Næste Indlæg

RELATEREDE INDLÆG

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar