Opskrifter

Panna cotta med et twist af efterår

Panna cotta med et twist af bær og stivnet karamel.

Panna cotta med et twist af bær og stivnet karamel.

 

Jeg er ikke den store dessertekspert, og derfor bliver jeg vildt begejstret, når jeg finder en dessert, der fungerer for mig. Og ikke mindst; som jeg får ros for!

Jeg har efterhånden lavet denne Panna cotta et par gange og varieret den med diverse bær. En klassisk Panna cotta er lavet med en karamelsauce, der flyder ned ad siderne når desserten serveres. Det kan godt blive en anelse tungt og en anelse kedeligt, synes jeg. Jeg kan godt lide at der er et syrligt modspil til alt det søde, bløde cremede og fede.

For synets skyld har jeg valgt at lade denne Panna cotta forblive i det glas den er stivnet i. Det er det nemmeste, med denne variant.

Opskrift: (4 pers)

1/2 liter fløde

1 vaniliestang

1 dl. sukker

3 blade husblas (samt koldt vand)

ca. 500 gr. friske bær, f.eks. blåbær og brombær. Kan skiftes ud med hindbær, jordbær eller andet, der er mere i sæson, når du skal lave desserten.

1/2 dl juice, f.eks. appelsin eller æble – hold dig fra blandingsjuice.

Fremgang:

Halvdelen af de friske bær samt juice puttes i en gryde og gives et opkog. Afkøles inden det skal bruges i lagene mellem fløden. Men eftersom at fløden skal delvis stivne inden du kan lægge laget af de kogte bær, kan du nemt koge blandingen lige inden du laver resten af tingene.

Husblas overhældes med koldt vand (aldrig aldrig aldrig varmt vand – er prøvet, ingen succes!) Lad det stå, og passe sig selv, indtil fløden har været oppe og koge.

Hæld fløde, sukker og vaniliekorn samt de skrabede/tomme vaniliestænger i en gryde og opvarm langsomt under nøje overvågning. (Her begår mange den klassiske fejl med for høj varm/for lidt overvågning og så koger det over og kommer til at smage af dårlig risengrød.)

Når fløden har været oppe og kysse kogetemperaturen, tages gryden væk fra varmen, husblas tages op ad vandet og puttes i den varme fløde (vandet skal du ikke bruge, så det smider du bare ud). Husk at røre grundigt rundt rundt (ikke piske) når husblassen er kommet i fløden.

Du skal nu finde 4 glas, og det kunne være vinglas eller et andet glas, der ikke har en for stor overflade, da det ellers kan blive svært at se lagene i glasset. I første omgang skal du kun bruge halvdelen af fløden, der fordels i 4 glas. De sættes nu på køl, indtil indholdet er stivnet så meget, at man kan lægge et lag af syltede bær i hvert glas. Indtil det er stivnet skal du lade den resterende fløde stå ude, og røre i det mindst en gang hvert kvarter, for at det ikke står og stivner. Når bærlaget er lagt i glassene, fordeles den sidste fløde i hvert glas, og de sættes på køl igen.

Inden servering tildeler man glassene de sidste friske bær.

Man kan med fordel lave en karamel af ca 3 dl sukker på en pande. Lad sukkeret smelte og tag sukkeret og lav et “kryds”-mønster på noget bagepapir. Man kan lægge bagepapiret over en kagerulle, så den størknede karamel får en fin runding. Lad det ligge til det er kølet af og læg karamel-pynten på Panna cottaen lige inden servering.

God fornøjelse!

Forrige Indlæg Næste Indlæg

RELATEREDE INDLÆG

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar